De sleutel tot succes is een vitale medewerker

Artikel
Auteur
WorkFamily Solutions
Leestijd
2 min

Het bewaken van een gezonde werk-privébalans is cruciaal voor het welzijn van werknemers en, uiteindelijk, voor het succes van een organisatie. Vitaliteit speelt hierin een centrale rol. Vitaliteit op de werkvloer legt de basis voor productiviteit en het goed laten lopen van een bedrijf.

Wist je dat een organisatie met vitale medewerkers maar liefst 5.5x meer omzet genereert? Hoe zit dat nu eigenlijk? In dit artikel bespreken we waarom vitale medewerkers leiden tot verbeterde productiviteit en hoe werkgevers actief kunnen bijdragen aan de vitaliteit van hun personeel, waaronder werkende ouders. 

Waarom vitale medewerkers leiden tot verbeterde productiviteit 

Een gezonde medewerker is een productieve medewerker. Dit gaat verder dan alleen fysieke gezondheid; het omvat ook mentaal welzijn. Onderzoek toont aan dat medewerkers met een goede fysieke en mentale gezondheid meer betrokken en gemotiveerd zijn. Bijvoorbeeld, een studie van het National Institute for Occupational Safety and Health concludeerde dat bedrijven met gezonde medewerkers een significant hogere productiviteit ervaren1. 8% van de medewerkers verzuimt namelijk als gevolg van mentale klachten en oververmoeidheid. Investeringen in vitaliteit kunnen zich vertalen in minder ziekteverzuim en een verhoogde efficiëntie op de werkvloer. 

Een van de essentiële pijlers van vitaliteit is een evenwichtige werk-privébalans. Wanneer medewerkers in staat zijn om werk en privé effectief te balanceren en integreren, neemt niet alleen hun werktevredenheid toe, maar ook hun productiviteit. Een onderzoek door het International Journal of Environmental Research and Public Health onthulde dat een gezonde werk-privébalans leidt tot lagere niveaus van werkgerelateerde stress en een hogere mate van werktevredenheid2. Dit bevordert een positieve werkomgeving, wat op zijn beurt de productiviteit stimuleert. 

Specifiek voor werkende ouders, die vaak jongleren tussen professionele verplichtingen en de zorg voor hun gezin, is het handhaven van deze balans nog belangrijker. Voor werkende ouders betekent een gezonde werk-privébalans niet alleen een verbetering van hun eigen welzijn, maar ook een positieve impact op de dynamiek binnen het gezin.  

Onderbouwing van de stelling 

Bedrijven die initiatieven hebben genomen om de vitaliteit van hun personeel te bevorderen, hebben niet alleen een afname in ziekteverzuim gezien, maar ook een merkbare toename van de productiviteit. Door te focussen op gezondheidsbevorderende activiteiten verbeter je niet alleen de gezondheid van je werknemers maar ook de prestaties van het bedrijf 3. We vertellen graag meer over de voordelen hiervan aan de hand van 2 voorbeelden. 

Bij Iglo staat medewerkerswelzijn voorop 

Een voorbeeld hiervan is het bekende Nederlandse merk Iglo. Het merk gelooft erin dat hun medewerkers het verschil kunnen maken. Ze investeren graag in hun medewerkers en veiligheid en gezondheid staat voorop. Iglo heeft het ‘Our Well Way’- programma ontwikkeld, dat gericht is op de gezondheid en het welzijn van de medewerkers. Ze zeggen zelf: “Doordat we het lichamelijk, geestelijk en financieel welzijn van onze collega's ondersteunen, weten we zeker dat ze optimaal hun werk kunnen doen.  En dat leidt op zijn beurt weer tot meer productiviteit, een betere gezondheid en meer werkplezier.” 

Dergelijke voorbeelden tonen aan dat er een direct verband is tussen welzijnsinvesteringen en bedrijfsresultaten4.

Rituals als werkgever

Een van de manieren waarop Rituals medewerkerstevredenheid aanpakt, is door te investeren in het welzijn van hun teams. Ze bieden een scala aan voordelen en activiteiten die gericht zijn op het bevorderen van vitaliteit en werkplezier. Zo organiseren ze ‘Wellbeing days’, investeren ze in de ontwikkeling van hun medewerkers en erkennen ze het belang van een goede werk-privébalans. Het resultaat van deze benadering is een hoog niveau van medewerkerstevredenheid en betrokkenheid. Het afgelopen jaren is de omzet van Rituals met 28% gegroeid, waar vitale medewerkers een rol in spelen5. Rituals heeft niet alleen een positieve bedrijfscultuur gecreëerd, maar heeft ook een sterke reputatie opgebouwd als werkgever van keuze.

Hoe draag je als werkgever bij aan de vitaliteit van je medewerkers? 

Een gezonde werkplek begint bij proactieve werkgevers die actief bijdragen aan de vitaliteit van hun medewerkers. Hier zijn enkele praktische benaderingen:

1. Creëer een gezonde werkomgeving 

Een gezonde werkomgeving begint bij de fysieke werkplek. Ergonomische stoelen en bureaus, een prettige werkplek met voldoende natuurlijk licht en groene planten kunnen de fysieke en mentale gezondheid positief beïnvloeden. Pauzebeleid en stressmanagementprogramma's voegen een extra laag van ondersteuning toe. 

2. Vitaliteitsprogramma 

Een effectieve manier om de vitaliteit van medewerkers te bevorderen is het opzetten van een vitaliteitsprogramma binnen de organisatie. Dit programma richt zich op het verbeteren van zowel fysieke als mentale gezondheid door middel van diverse activiteiten en initiatieven. Organiseer bijvoorbeeld gezamenlijke sportactiviteiten zoals yogalessen of bootcamps of kies voor een gezonde kookworkshop. Zo werken medewerkers samen aan hun vitaliteit.

3. Educatie en ondersteuning 

Investeer in educatieve programma's die medewerkers informeren over gezonde levensstijlkeuzes. Daarnaast kunnen ondersteuningsmiddelen, zoals coaching of gezondheidsworkshops, werknemers voorzien van de tools die ze nodig hebben om vitaal te blijven. Voor werkende ouders biedt WorkFamily Solutions de mogelijkheid tot coaching en expertsessies. Ouders binnen je organisatie kunnen met een coach of een expert in gesprek te gaan. Lees hier wat we jouw werknemers nog meer kunnen aanbieden. 

Vitaliteit start nu 

Het is tijd om de welzijnsrevolutie te omarmen en te bouwen aan een veerkrachtige, productieve toekomst. Vitale medewerkers zijn niet alleen gezonder, maar ook productiever. HR-managers kunnen hun management inspireren om deze verandering te leiden door bewust te investeren in de vitaliteit van hun teams. De stelling dat een organisatie met vitale medewerkers 5.5x meer omzet kan genereren, is niet slechts een suggestie; het is een uitnodiging tot actie.  

 

 

Bron 1: National Institute for Occupational Safety and Health 

Bron 2: International Journal of Environmental Research and Public Health 

Bron 3: De fitte medewerker, 2023

Bron 4: Iglo

Bron 5: Quote, 2023

Auteur

WorkFamily Solutions