Terugkeer na zwangerschapsverlof

Artikel
Auteur
WorkFamily Solutions
Leestijd
2 min

Zo zorg je als werkgever voor een “zachte landing” voor moeders na hun zwangerschapsverlof

De terugkeer naar werk na de zwangerschap is voor veel moeders een uitdaging. Wat maakt dat zo lastig? En belangrijker nog: wat kunnen (HR-)managers doen om deze overgang soepeler te laten verlopen? In dit artikel duiken we dieper in op de uitdagingen voor werkende moeders en geven we (HR-)managers 5 praktische tips om moeders bij die overgang te helpen.

Waarom is de terugkeer naar werk een uitdaging voor moeders?

De cijfers liegen er niet om: 4 op de 5 moeders vindt het lastig om na de zwangerschap weer aan het werk te gaan. Daar geven ze vaak meerdere redenen voor. Zo heeft het er soms mee te maken dat moeders fysiek nog aan het herstellen zijn, soms gaat het over de emotionele impact van het jonge ouderschap en soms is de borstvoeding hierin een lastig punt.  

Daar komt nog bij dat de prioriteiten verschuiven als een vrouw moeder wordt. De tijd die een vrouw eerder volledig aan haar carrière besteedde, moet zij nu verdelen tussen werk en gezin. Ook dat is een uitdaging op zich. 

Hoe maak je de overgang makkelijker?

Als werkgever heb je veel invloed op hoe moeders zich na hun verlof voelen op de werkvloer. Dit zijn 5 tips om werkende moeders binnen je organisatie te ondersteunen na de zwangerschap.

Tip 1: Creëer een begripvolle werkomgeving

Een cruciale eerste stap is dat je flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden biedt. Daarmee geef je ouders meer ademruimte om de balans tussen werk en gezin te vinden. Ook helpt het als je opties biedt om parttime te werken.  

Zorg verder voor open communicatie, waarbij je begrip toont en bereid bent je aan te passen aan de behoeften van je medewerker. 

Tip 2: Maak samen een persoonlijk terugkeerplan 

Iedere situatie is anders. Daarom is een concreet terugkeerplan voor elke individuele moeder zo belangrijk. Vraag aan de werkende moeder wat zij nodig heeft om op een prettige manier weer met werk te starten. Met dat als uitgangspunt kunnen jullie samen een concreet plan opstellen waar ook zij zich prettig bij voelt.

Individuele terugkeergesprekken zijn dé manier om open te praten over de verwachtingen en behoeften van je medewerker. Wellicht is een stapsgewijze terugkeer of een aangepaste werkdruk mogelijk. Daarmee maak je de overgang geleidelijker.

Tip 3: Zorg voor een positieve bedrijfscultuur 

Een werkomgeving waarin het ouderschap wordt geaccepteerd is de basis voor een soepele overgang van verlof naar werk. Met geaccepteerd wordt bedoeld dat er begrip getoond wordt voor werkende ouders en alle verantwoordelijkheden die hierbij komen kijken. (HR-)managers kunnen daaraan bijdragen door meer bewustwording te creëren en steun van collega's te stimuleren. Workshops over empathie en begrip zijn hiervoor een goed middel. Die dragen bij aan een positieve bedrijfscultuur waarin ouders zich gesteund voelen.

Tip 4: Bied welzijnsprogramma's en ondersteuning 

Geef moeders de mogelijkheid om met een coach te spreken. Dat helpt hen om goed om te gaan met de uitdagingen die het moederschap en werk (en de combinatie daarvan) met zich meebrengt.

WorkFamily Solutions kan je hierbij helpen. Wij bieden werkende moeders de gelegenheid om met een coach of expert in gesprek te gaan. Onze coaches zijn gespecialiseerd in de balans tussen werk en privé. Onze experts kunnen specifieke vragen beantwoorden rondom kindontwikkeling, bijvoorbeeld over slaap, voeding en opvoeding. Bekijk onze diensten als je meer wilt weten over ons aanbod.

Tip 5: Investeer in persoonlijk leiderschap 

Met persoonlijk leiderschap stel je ouders in staat om hun professionele ontwikkeling af te stemmen op hun persoonlijke leven. Stimuleer daarbij zowel persoonlijke als professionele groei. Dat is belangrijk voor een goede werk-privébalans. Zeker na de terugkeer van zwangerschapsverlof is dit belangrijk, omdat het gezinsleven dan vaak boven de carrière komt te staan.

Geef medewerkers altijd de tijd en mogelijkheden om te reflecteren op hun leven en loopbaan, juist na een grote levensgebeurtenis als de geboorte van een kind. Dat helpt hen om bewuste keuzes te maken, wat weer goed is voor hun geluk en welzijn. Ook lukt het werkende ouders hierdoor beter om keuzes te maken over persoonlijke en professionele dilemma’s in deze levensfase.

Een training persoonlijk leiderschap of coaching is dan ook een investering die zich snel terugverdient in de vorm van betrokken, gemotiveerde en blije werknemers.

Maak de overgang voor werkende ouders makkelijker – wij helpen je!

Werkende moeders (en ook vaders) krijgen met diverse uitdagingen te maken bij hun terugkeer naar werk. Begeleid hen hierbij door te investeren in een ondersteunende bedrijfscultuur waarin iedereen zich comfortabel voelt.

Vanuit WorkFamily Solutions bouwen we samen met organisaties aan een bedrijfscultuur die niet alleen in balans is, maar die ook ruimte biedt voor groei en succes. Wil je meer weten over ons aanbod voor werkende ouders binnen je organisatie? Bekijk dan onze diensten of neem contact op.

Auteur

WorkFamily Solutions