Stress tijdens schoolvakanties
ArtikelSchoolvakanties zijn voor kinderen meestal een periode van ontspanning en gezelligheid, maar voor werkende ouders kunnen ze een bron van stress en zorgen zijn. Het jongleren tussen werkverplichtingen en de zorg voor kinderen is voor veel ouders tijdens deze periodes een uitdaging. Onze samenleving is nog steeds niet volledig ingericht op de realiteit van twee werkende ouders. Voor ouders betekent dit dat ze meerdere malen per jaar een ingewikkelde puzzel te leggen hebben. Meer dan 60% van de werkende ouders geeft aan dat het regelen van kinderopvang hen stress geeft. Tijdens de schoolvakanties zal dit percentage alleen maar toenemen.
Gemiddeld hebben werknemers 25 vakantiedagen. De meeste scholen hanteren 12 weken vakantie en daarnaast zijn ze nog regelmatig vrij door feestdagen en studiedagen1. Ouders doen hun best om hun kinderen in de vakantie een leuke tijd te bezorgen maar dit is vaak niet eenvoudig. In dit artikel bekijken we dit onderwerp en geven we jou als werkgever een aantal tips om werkende ouders binnen jouw organisatie te ondersteunen. Het voornaamste probleem dat je als werkgever wilt verminderen is de stress die ouders ervaren wanneer zij de opvang voor hun kind in de vakanties niet rond krijgen.
Opvang tijdens een schoolvakantie
Tijdens schoolvakanties staan werkende ouders voor de uitdaging om hun kinderen op te vangen, voor hen te zorg en te entertainen, terwijl ze tegelijkertijd hun werkverplichtingen nakomen. Hoewel sommige ouders hulp kunnen inschakelen van familie, vrienden of betaalde opvang, is dit niet voor iedereen mogelijk. Er kan niet altijd een beroep gedaan worden op vrienden of familie en je kind(eren). Veel werkende ouders proberen hun vakantiedagen zo in te zetten dat zij tegelijkertijd vrij zijn met hun kinderen en regelmatig wordt er ook gebruikgemaakt van onbetaald verlof2.
Wat kun jij als werkgever betekenen?
Een deel van de oplossing voor dit dilemma ligt bij werkgevers. Werknemers brengen een aanzienlijk deel van hun tijd door op de werkplek, en werkgevers hebben dus een unieke kans om een ondersteunende omgeving te creëren die de werk-privébalans van hun werknemers bevordert. Door rekening te houden met de uitdagingen van werkende ouders, kunnen werkgevers een positieve impact hebben op het welzijn en de productiviteit van hun personeel.
Hier zijn enkele effectieve manieren waarop jij als werkgever jouw werknemers kunt ondersteunen tijdens schoolvakanties:
1. Flexibele Werktijden
Bied je werknemers flexibiliteit in hun werktijden tijdens schoolvakanties. Sta toe dat ze hun werkdag aanpassen om de zorg voor hun kinderen te regelen. Dit kan betekenen dat ze vroeger beginnen of later eindigen, afhankelijk van hun behoeften. Flexibiliteit stelt werknemers in staat om werk en gezin effectief te beheren, wat resulteert in een gelukkiger en productiever team.
2. Thuiswerkmogelijkheden
De mogelijkheid om thuis te werken is voor veel bedrijven niks nieuws. Wel wordt er bij de meeste bedrijven verwacht dat je minimaal een aantal dagen per week op kantoor aanwezig bent. Overweeg daarom om hier in de schoolvakanties flexibel mee om te gaan en werknemers de vrijheid te geven om vaker thuis te werken dan gebruikelijk. Als werkgever laat je aan je medewerkers zien dat je hen vertrouwt en begrijpt dat het in deze periodes fijn is om wat vaker thuis te zijn voor onverwachte opvang. Ook kunnen medewerkers de tijd die zij normaal gebruiken om naar kantoor te reizen gebruiken voor hun kinderen.
3. Kinderopvangopties
Het vinden van kinderopvang voor je kinderen is tegenwoordig erg lastig. Er zijn lange wachtrijen en er is ook niet altijd plek op een vestiging in de buurt. Het geeft ouders veel stress om de opvang voor hun kinderen rond te krijgen. Uit onderzoek blijkt dat 22% van de ouders minder gaat werken om hun kinderen op de vangen, in de vakantieperiodes stijgt dit aantal3.
Daarom is het extra fijn dat jij als werkgever je werknemers kan helpen met deze opvang. De diensten van WorkFamily Solutions maakt het voor bedrijven mogelijk om hun werknemers een plek te bieden op een vestiging van Kindergarden. Lees hier meer over hoe we jouw werknemers kunnen ondersteunen.
4. Extra Verlofmogelijkheden
Overweeg de voordelen van extra verlofmogelijkheden aan te bieden tijdens schoolvakanties. Dit stelt ouders in staat om quality time door te brengen met hun kinderen zonder zich zorgen te maken over werkverplichtingen. Het aanbieden van deze flexibiliteit toont waardering voor het evenwicht tussen werk en privéleven van uw werknemers en zal de loyaliteit en betrokkenheid vergroten.
Uiteraard is dit iets om goed over na te denken omdat je geen scheve gezichten wilt van werknemer zonder kinderen. Je zou het daarom kunnen zien als een flexibele arbeidsvoorwaarden. Ouders hebben recht op ouderschapsverlof als zij kinderen hebben onder de acht jaar. Als werkgever kan je hier flexibel mee om kunnen gaan en ouders de mogelijkheid geven om dit verlof verspreid op te nemen.
5. Communicatie en Begrip
Communiceer openlijk met werknemers en toon begrip voor hun uitdagingen tijdens schoolvakanties. Luister naar hun behoeften en probeer samen oplossingen te vinden die voor beide partijen werken. Door een ondersteunende en empathische benadering te tonen, creëert u een positieve werkomgeving waarin werknemers zich gehoord en gewaardeerd voelen. Het is de verantwoordelijkheid van een werknemer om kinderopvang te regelen. Mocht het echt niet lukken, dan is het aan de werkgever om hier begrip voor te tonen4.
Optimale werk-privébalans
Het meedenken met werkende ouders tijdens schoolvakanties is niet alleen een kwestie van vriendelijkheid, maar het zorgt juist ook voor betrokkenheid en productiviteit van je werknemers. Door flexibiliteit, begrip en ondersteuning te bieden, hebben werkgevers een positieve impact op het welzijn van hun werknemers en dragen ze bij aan een gezonde werk-privébalans.
Bron 1: De Correspondent, 2022
Bron 2: RTL Nieuws
Bron 3: NOS, 2023
Bron 4: Intermediair, 2023