Zo laat je als (HR) manager zien dat je een oudervriendelijk beleid belangrijk vindt
ArtikelAls (HR) manager ben je het leidend voorbeeld voor je organisatie als het gaat om het ondersteunen van ouders in de werkplek. Door zelf het goede voorbeeld te geven, geef je niet alleen blijk van empathie en begrip, maar versterk je ook de geloofwaardigheid en effectiviteit van het oudervriendelijke beleid binnen de organisatie. In dit artikel bekijken we wat de voorbeeldfunctie van een (HR) manager inhoudt en bespreken we een aantal tips om te laten zien dat jij een oudervriendelijke organisatiecultuur belangrijk vindt.
Geef het goede voorbeeld
Werkende ouders zien jou als rolmodel; jouw acties beïnvloeden direct hun perceptie van wat er mogelijk is binnen de organisatie. Aan jouw acties kunnen ze zien hoe ondersteunend de organisatie is. Door flexibel te zijn, ouderschapsverlof te nemen en openlijk te communiceren over de uitdagingen van werk-privébalans, inspireer je anderen om soortgelijke stappen te zetten. Bovendien draagt consistent voorbeeldgedrag bij aan een cultuur waarin werknemers zich gesteund voelen en durven aan te geven wat ze nodig hebben om succesvol te zijn, zowel op het werk als thuis. Het is een investering in het welzijn van het personeel en draagt bij aan de lange termijn gezondheid en prestaties van de organisatie als geheel.
Denk bijvoorbeeld aan het delen van jouw persoonlijke ervaringen met ouderschap. Je kunt aangeven hoe je omgaat met bepaalde uitdagingen, zoals het organiseren van kinderopvang of het afstemmen van werktijden op de behoeften van een gezin.
Probeer deze tips uit
Hier zijn enkele manieren waarop je werkende ouders binnen jouw organisatie laat zien dat je een oudervriendelijke organisatiecultuur belangrijk vindt.
-
Actieve betrokkenheid bij ouderschapsverlof
Neem actief ouderschapsverlof op en moedig andere (HR) managers aan om hetzelfde te doen. Laat zien dat het nemen van tijd voor familieprioriteiten niet alleen wordt getolereerd, maar ook wordt aangemoedigd. Ook als je als (HR) manager zelf geen kinderen hebt kun je andere (HR) managers motiveren om het goede voorbeeld te geven en werkende ouders binnen het bedrijf te laten zien dat het heel normaal is om bezig te zijn aan een gezonde werk-privébalans.
Stel dat je een andere (HR) manager aanmoedigt om ouderschapsverlof te nemen voor de geboorte van hun kind. Dit toont aan dat je als organisatie waarde hecht aan familieprioriteiten. -
Kinderopvangondersteuning
Zoek naar manieren om ouders te ondersteunen bij kinderopvang. Dit kan variëren van het aanbieden van informatie over lokale kinderopvangopties tot het overwegen van bedrijfssubsidies voor kinderopvang. WorkFamily Solutions biedt werkgevers de mogelijkheid om kinderopvangdiensten af te nemen voor hun werknemers. Er worden bedrijfsplekken aangeboden om werkende ouders te helpen met de opvang van hun kind(eren). Lees meer over onze diensten op deze pagina. -
Het belang van een goede balans
Communiceer openlijk over je eigen uitdagingen en successen bij het vinden van balans tussen werk en gezin. Moedig een open dialoog aan waar werknemers zich vrij voelen om hun behoeften en zorgen te delen.
Zo kun je als werkgever regelmatig een inloopmoment inplannen waarin werknemers langs kunnen lopen om laagdrempelig hun uitdagingen te bespreken. Door geen vast moment af te spreken waarin je met een werknemer gaat praten, voelt het voor de werknemer alsog er minder druk op zet. Ondertussen laat je wel zien dat je als (HR) manager betrokken bent en je werknemers met kinderen graag wilt helpen. -
Geef je grenzen aan
Zorg dat jij als (HR) manager gezonde grenzen stelt tussen werk en privé. Vermijd het versturen van e-mails buiten kantooruren, tenzij absoluut noodzakelijk, om een cultuur van constante beschikbaarheid te voorkomen. Als een werknemer na werkuren een mail van de (HR) manager ontvangt kan dit overkomen als iets dat standaard is en wat zij ook zouden moeten doen. Werknemers kunnen geneigd zijn om ook beschikbaar te blijven buiten werkuren, terwijl dit juist de tijd is die zij met het gezin kunnen doorbrengen. -
Continue feedback en verbetering
Streef voortdurend naar verbetering door regelmatig feedback van werknemers te verzamelen. Gebruik deze inzichten om het oudervriendelijk beleid aan te passen en te verbeteren, zodat het echt aansluit bij de behoeften van het team.
Start bijvoorbeeld een periodieke enquête om feedback te verzamelen over de effectiviteit van bestaande ondersteuningsmaatregelen voor ouders en gebruik deze input om verbeteringen aan te brengen.
Maak positieve impact
Als (HR) manager heb je de unieke kans om niet alleen beleid te creëren, maar ook om dit beleid tot leven te brengen door een voorbeeld te zijn voor je collega's. Door een ondersteunende en empathische houding te tonen ten opzichte van ouders in je team, help je niet alleen individuen, maar draag je ook bij aan een positieve bedrijfscultuur die werk en gezin in evenwicht houdt.