Ondersteuning tijdens de zwangerschap
ArtikelZwangerschap is een spannende fase voor (aanstaande) ouders. Ondersteuning en begrip van de werkgever is in deze periode erg belangrijk. Daarmee creëer je betrokken werknemers, wat een positieve invloed heeft op je organisatie. Zwangerschap wordt helaas nog vaak gezien als een lastige periode, die veel “gedoe” met zich meebrengt. Dit straalt af op de zwangere, die hierdoor in een vervelende positie terecht kan komen. In dit artikel bekijken we hoe je als organisatie werknemers tijdens de zwangerschap ondersteunt. Ook geven we 4 tips voor HR-managers en leidinggevenden.
Begrip voor zwangeren voorkomt stress en burn-out
Vaak wordt van (aanstaande) moeders verwacht dat zij werken alsof er niks aan de hand is. Dat is overigens ook wat zij vaak van zichzelf verwachten. Maar is dat wel realistisch? Zwangere vrouwen kunnen vaker vermoeid zijn of hebben klachten waardoor ze niet zo lang achter elkaar kunnen werken. Vrouwen gaan regelmatig over hun grenzen heen, vaker dan mannen5, wat nadelige gevolgen heeft. Dat levert hun stress of zelfs burn-outklachten op4. Een werkgever die meedenkt en begrip toont voor de situatie kan dit in veel gevallen voorkomen.
4 tips voor jou als werkgever
Als werkgever heb je een aantal rechten en plichten rondom zwangere werknemers. Zo mogen zwangere werknemers niet benadeeld worden om hun zwangerschap. Ook moeten zij veilig kunnen werken. Dat houdt in dat hun gezondheid en die van de baby niet wordt geschaad. Lukt dit niet met het huidige werk? Dan moet je als werkgever een alternatief zoeken. Voorbeelden kunnen andere werkzaamheden zijn of iemand de mogelijkheid geven om thuis te werken.
Daarnaast zijn er 4 tips die jij als HR-manager of leidinggevende kunt toepassen om medewerkers beter te ondersteunen tijdens de zwangerschap.
Tip 1: Leef je in en vermijd vooroordelen
Een van de eerste stappen naar een meer ondersteunende omgeving voor zwangere werknemers is bewustzijn creëren bij managers en vooroordelen aankaarten. Onbewuste vooroordelen hebben vaak invloed op hoe wordt gekeken naar de zwangerschap van medewerkers. Wees je bewust van je eigen voorkeuren en mogelijke vooroordelen over de werk-privébalans van anderen. Uit onderzoek blijkt dat 43% van de werkende vrouwen (vermoedelijk) een vorm van discriminatie ervaart door de zwangerschap of het moederschap1. Daarnaast is het belangrijk om met een lange-termijnblik te kijken en dus verder te kijken dan de zwangerschap. Medewerkers ontwikkelen zich sterk tijdens het ouderschap, wat ook voordelen heeft op de werkvloer2. Zo hebben werkende ouders vaak een goed gevoel voor timemanagement en multitasking.
Het kan helpen om hier open over te communiceren en trainingen te geven voor het hele team. Leg daarbij de nadruk op de voordelen van een inclusieve en ondersteunende bedrijfscultuur. Zo ontstaat een werkomgeving waarin zwangere werknemers vrijuit kunnen communiceren over hun behoeften, zonder angst voor oordelen of kritiek.
Tip 2: Check regelmatig bij medewerkers in en bied coaching aan
Spreek regelmatig over het onderwerp (over)belasting door de combinatie van werk en gezin tijdens jullie werkoverleggen. Laat een zwangere medewerker zien dat je bewust bezig bent met hoe het gaat en wat de ontwikkelingen zijn4. Bied professionele hulp als een werknemer aangeeft dat het niet goed gaat of als diegene meer ondersteuning nodig heeft. Dit geldt niet alleen voor moeders, maar ook voor (aanstaande) vaders2.
Coachsessies en gesprekken met experts zijn onderdeel van het aanbod van WorkFamily Solutions voor werkende ouders binnen je organisaties. Ook tijdens de zwangerschap kunnen onze coaches en experts goed meekijken en concrete handvatten aanreiken om de werk-privébalans te verbeteren. Bekijk onze diensten voor meer informatie. Dit kan een mooie manier zijn om jouw werknemers te ondersteunen tijdens de zwangerschap en daarna.
Tip 3: Stimuleer contact tussen (aanstaande) ouders
Ervaringen delen en een ondersteunend netwerk opbouwen is van onschatbare waarde voor jonge ouders. Werkgevers kunnen dit faciliteren door bijvoorbeeld informele bijeenkomsten te organiseren3. Een omgeving creëren waarin ouders elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen kunnen delen en tips kunnen uitwisselen, bevordert het welzijn van werknemers én versterkt de teamdynamiek.
Tip 4: Ga op zoek naar rolmodellen op senior-niveau
Een mooie manier om de bedrijfscultuur te beïnvloeden, is door rolmodellen aan te wijzen op senior-niveau. Dat zijn leiders die vertellen over hun ervaringen met het combineren van werk en gezin. Zij kunnen een inspiratiebron zijn voor anderen. Als zij laten zien dat het mogelijk is om een goede werk-privébalans te hebben, geeft dat een positieve boodschap af aan alle werknemers2.
Hulp nodig bij het ondersteunen van jouw medewerkers?
WorkFamily Solutions biedt verschillende diensten aan voor jouw werkende ouders binnen je organisatie om een betere balans te vinden tussen werk en privé, ook tijdens de zwangerschap. Ben je benieuwd wat wij nog meer voor je werknemers kunnen betekenen? Lees meer over onze diensten of neem contact op via info@workfamilysolutions.nl
Bron 1: Mensenrechten
Bron 2: Happy Parents Coaching
Bron 3: Ondernemen met personeel
Bron 4: HR community, 2019
Bron 5: Van Harte & Lingsma