Waarom vakantie slecht is voor je medewerkers (met kinderen)?

Artikel
Auteur
WorkFamily Solutions
Leestijd
2 min

2 op de 3 Nederlandse ouders heeft stress op vakantie met kinderen

“Fijne vakantie! Kom lekker even bij!”, roep je je collega glimlachend toe voordat hij het kantoor voor 2 weken vaarwel zegt. Die komt straks vast als herboren terug, denk je nog. De combinatie van jonge kinderen met een hectische baan is soms best heftig voor je collega, maar vakantie doet hem ongetwijfeld goed. Of nou ja, dat zou je denken. In werkelijkheid ervaart 2 op de 3 Nederlandse ouders juist stress tijdens de vakanties met kinderen. Is vakantie wel zo ontspannend voor medewerkers met kinderen of snakken ze na hun vakantie juist naar werk?

Wat maakt vakanties zo stressvol?

Denk eens terug aan de vakanties toen je een jaar of 19/20 was. Daar ging je dan, gezellig met vrienden naar Salou. Jullie sliepen elke dag uit tot ver na lunchtijd, dronken ’s avonds tot diep in de nacht cocktails aan de bar en lagen ’s middags vooral uit te buiken op een luchtbed in de zon. Het leven was goed. 

Dit is het beeld dat veel mensen nog steeds hebben bij vakanties. Het idyllische beeld overheerst van ultieme ontspanning, niets moeten en quality time met de mensen die je lief zijn. Maar dit idyllische plaatje klopt zeker niet voor elke vakantieganger. Zeker bij mensen met kinderen gaat het er vaak anders aan toe. Dat zal ongetwijfeld elke ouder beamen.

Niet voor niets blijkt uit onderzoek van Interhome dat 2 op 3 Nederlandse ouders vakanties met de kinderen stressvol vindt. Van de ondervraagden gaat 84% met de kinderen op vakantie. Vooral ouders tussen de 25 en 34 jaar ervaren hier stress van. Hun grootste stressveroorzakers zijn zorgen over de kindvriendelijkheid van de bestemming en continu bezig zijn met zorgen dat iedereen het naar de zin heeft.

5 redenen waarom vakantie slecht is voor je medewerkers

Wat maakt vakantie dan zo stressvol voor medewerkers dat ze soms zelfs verzuchten dat werk als bijkomen voelt na de vakantie? Dit zijn de 5 belangrijkste redenen die ongetwijfeld elke ouder wel bekend voorkomen.

  1. Entertainment-modus aan!

    Normaal gesproken zijn werkende ouders niet 24/7 met hun kind samen. De kinderen gaan misschien naar de peuterspeelzaal of naar school. Ze brengen ook tijd door op de opvang, bij opa en oma of bij een gastouder. Al met al zie je de kinderen op een werkdag niet continu.

    Maar op vakantie is dat wel anders. Opeens ben je non-stop met de kinderen, en zij met jou. Daar kun je allerlei vakantiebrochure-achtige droombeelden bij hebben. Maar in de praktijk betekent het ook dat jij voor fulltime entertainment moet zorgen. Kinderen die 8 uur achter elkaar braaf met hun blokkentoren spelen, bestaan niet. En in het restaurant waar jij met plezier 3 uur lang tafelt, hebben de kinderen het na 20 minuten wel gezien.

    Als jij even een boek probeert te lezen, verveelt je kind zich misschien te pletter. De iPad biedt je kind dan even vermaak, maar ook daar zijn kinderen na een tijdje op uitgekeken. Of je partner probeert de kinderen te vermaken, maar jouw hulp is bij een hoog opgelopen driftbui toch écht nodig. Zucht, je komt alweer!

  2. Inpakstress

    Laten we eerlijk zijn: de vakantiestress begint bij veel ouders al voordat ze naar de vakantiebestemming vertrokken zijn. Herkenbaar? Terwijl je als student nog een uur van tevoren al je spullen in een handbagagekoffer kon stoppen, is dat nu al een dag- (of nee, week-)taak op zich. Opeens moet de halve uitzet mee op reis. Van luiers tot favoriete speeltjes, en van talloze kledingsetjes (om op elk weertype voorbereid te zijn) tot de tien knuffels waar je kind ab-so-luut niet zonder kan. Zelfs als je de hele waslijst hebt afgevinkt, vraag je je af of je niets bent vergeten.

    Aan het inpakken hebben veel ouders al een dagtaak. De term “volksverhuizing” wordt niet voor niets weleens gebruikt. Ook als het alleen om een weekje Texel gaat.

  3. De scheidsrechter uithangen

    Ken je die kinderen die tijdens de 12 uur durende autorit naar Frankrijk alleen maar braaf op hun stoeltje zitten en lief met elkaar spelen? Nee? Wij ook niet. Als je meerdere kinderen hebt, dan brengt de zomervakantie vaak ook gejengel en ruzies met zich mee. Je kinderen vervelen zich misschien te pletter of kunnen elkaar niet uitstaan. De scheidsrechter? Dat ben je als ouder zelf. Soms vaker dan je zou willen.

    Hoeveel collega’s verzuchten wel niet dat ze blij zijn als de zomervakantie ten einde is het en het gewone school- en opvangleven weer begonnen is. Op het werk hoef je tenminste niet voor scheidsrechter te spelen tijdens uit de hand gelopen stoeipartijen, achterbankruzies en “Ja maar, nu mag IK op de iPad!”-schreeuwpartijen.
  4. Verwachtingen bijstellen

    Op vakantie gaan met een kind is anders dan de vakanties voordat je kinderen had. Daar kunnen veel ouders over meepraten. Toch hebben ouders vaak ook een paar plannen die echt voor hen zijn. Het is tenslotte ook hun vakantie. Ze gaan toch een keer eten bij een goed restaurant, bezoeken een museum of wagen zich aan een 1-daagse stedentrip. Maar de vraag is altijd: “Werkt je kind mee?”.

    Het ouderschap is de ultieme les in loslaten. Er lopen altijd wel dingen anders dan hoe je ze had voorgesteld. Dat klinkt leuk, maar is soms ook enorm balen.

    • Misschien wordt een kind ziek op vakantie en heb je daardoor niet veel meer van de mooie vakantieomgeving gezien dan het zwembad bij het hotel.
    • Soms heeft een kind zijn dag niet (de beruchte “regeldagen”). Ja, dat kan ook precies zijn op de dag dat jullie een cultureel uitstapje gepland hadden. 
    • De vakantiebestemming blijkt toch niet zo kindvriendelijk, waardoor je kind zich rot verveelt en je in het ergste geval ook nog scheve blikken van vakantiegangers zonder kinderen toegeworpen krijgt. 
    • Terwijl jij hoopt te genieten van de lekkerste paella of een echte Italiaanse pasta arrabiata, zeurt je kind om friet en ijsjes. Elke dag opnieuw.

    Het pedagogisch advies voor al die situaties? Adem in, adem uit. Maar ja, soms baal je als ouder ook gewoon als een stekker. Ook dat gevoel mag er zijn.

  5. De next level-uitdaging die reizen met kinderen is

    In een gewone kantoorweek voelt een succesvolle merklancering of kwartaalafsluiting als een enorme prestatie. Maar reizen met een kind is al helemaal een next level-prestatie. Iedereen die ooit met een kind in een vliegtuig of 12 uur in een snikhete auto heeft gezeten, kan erover meepraten. Dit is serious business.

    Het begint al met allemaal op het juiste moment op de juiste plaats en met de juiste spullen zijn. Een uitdaging op zich! Om over de “Zijn we er al…?”-vragen als je amper de hoek om bent nog maar te zwijgen. Je zou haast een vakantie nodig hebben om alleen al van de reis bij te komen.
     

Dus: gun je werknemer vakantie na de vakantie

Kortom: grote kans dat jouw medewerkers met kinderen niet “lekker bijgetankt” van hun vakantie terugkomen, maar snakken naar een normale werkdag die in hun ogen gelijkstaat aan vakantie. Terug naar het normale leven. Zonder scheidsrechter-taferelen, schermgebruik-discussies en ellenlange autoritten met kinderliedjes uit de speakers. Het kantoorleven is zo slecht nog niet.

Maak van je werkplek een nóg beter vakantieoord voor je medewerkers na terugkomst van hun gezinsvakantie. Bied hen bedrijfsopvangplekken, Back-up Care en coaching aan. Alles wat je medewerkers nodig hebben om voor een goede werk-privébalans te zorgen, zodat ze na de vakantie écht kunnen bijtanken!

Nieuwsgierig? Plan direct een kennismaking in.

Auteur

WorkFamily Solutions