Medewerkerswelzijn: geen luxe, wél een randvoorwaarde 

Artikel
Auteur
WorkFamily Solutions
Leestijd
2 min

In 2024 staat één trend centraal binnen HR: het welzijn van medewerkers. Een gezonde werk-privébalans heeft invloed op de tevredenheid en productiviteit van werknemers, en wordt daardoor steeds belangrijker. Organisaties richten zich daarom steeds meer op het bevorderen van het welzijn van hun medewerkers. Een gezonde werk-privébalans is een van de hoofdonderwerpen, vooral bij jonge ouders. Wat kun je als organisatie doen om het deze doelgroep wat makkelijker te maken? In dit artikel vertellen we je meer over welzijn onder werkende ouders en geven we vijf tips hoe je hier als werkgever positief aan kan bijdragen. 

De opkomst van welzijn als HR-prioriteit 

Welzijn is een kernwaarde geworden die veel zelfbewuste organisaties nastreven. Het welzijn van medewerkers is belangrijk en slimme bedrijven erkennen de positieve impact ervan op de algemene bedrijfsprestaties3. Van flexibele werkschema's tot ondersteuning voor mentale gezondheid; bedrijven zetten zich in om een gezonde werkomgeving te creëren waar werknemers zich comfortabel voelen. 

Tips voor HR managers 

Voor HR-managers die het welzijn van werkende ouders willen verbeteren, zijn hier een aantal praktische tips.

1. Flexibele werkuren en thuiswerkmogelijkheden 

Geef werknemers met jonge kinderen de vrijheid om hun werktijden aan te passen aan hun persoonlijke behoeften. De mogelijkheid tot thuiswerken en het indelen van je eigen uren, maakt het werkende ouders binnen je organisatie makkelijker om werk en privé met elkaar te combineren. Zo kunnen zij tijdens werk hun kind van school halen zonder dat dit een probleem is en werken op de momenten dat het hen het beste uitkomt1.

2. Ondersteuning voor werkende ouders 

Het ouderschap is soms uitdagend zeker in combinatie met het werkende leven. Bied als organisatie daarom ondersteuning aan voor de mentale gezondheid van werkende ouders, bijvoorbeeld in de vorm van gesprekken met een coach of expert1. Dit toont niet alleen de zorg voor de werknemers, maar creëert ook een positieve organisatiecultuur. 

WorkFamily Solutions biedt werkende ouders de mogelijkheid om hun situatie met een coach te bespreken. De inhoud van dit gesprek wordt niet met de werkgever gedeeld, tenzij de werkende ouder anders aangeeft. Alle vragen rondom kindontwikkeling kunnen zij stellen aan een expert, gespecialiseerd in het desbetreffende onderwerp. Wil je als werkgever meer weten over de coaching en expertise die wij jouw werknemers kunnen bieden, lees dan verder over onze diensten.

3. Kinderopvangfaciliteiten 

Het aanbieden van kinderopvangplekken vanuit de werkgever, verlicht de last voor werkende ouders. Als ouders het druk hebben of onverwachts een extra dag kinderopvang nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze extra moeten werken, kunnen zij hier gebruik van maken. Bij WorkFamily Solutions kun jij als werkgever structurele kinderopvang en Back-up Care-dagen afnemen voor je werknemers. Zo hoeven zij zich geen zorgen te maken over de opvang van hun kind. Lees hier meer over onze diensten.

Medewerkerswelzijn

4. Eerlijke communicatie en verwachtingsmanagement 

Communiceer helder over verwachtingen en deadlines. Werkende ouders zullen zich meer op hun gemak voelen als ze weten dat ze kunnen rekenen op begrip en flexibiliteit bij het combineren van hun professionele verantwoordelijkheden met het ouderschap4.

Stel je voor dat een ouder een belangrijke deadline heeft op het werk, maar tegelijkertijd een ouderavond op de school van hun kind moet bijwonen. Door open te communiceren over deze verantwoordelijkheden en verwachtingen, kan de werkgever samen met de werknemer een oplossing vinden die voor beide partijen werken. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat de ouder de ouderavond bijwoont en vervolgens buiten de normale werkuren tijd besteedt om de deadline te halen. Door begrip en flexibiliteit te tonen in dergelijke situaties, creëert de werkgever een omgeving waarin werknemers zich gewaardeerd voelen en gemotiveerd zijn om hun werk goed uit te voeren.

5. Leren en ontwikkeling 

Jezelf ontwikkelen is voor veel werknemers een belangrijke behoefte. Door aanstaande of kersverse ouders te ondersteunen in hun persoonlijke ontwikkeling en effectiviteit in deze belangrijke fase, laat je als werkgever zien dat werkende ouders gewaardeerd worden1

Een voorbeeld kan zijn, dat een werknemer net een kind heeft gekregen en zijn of haar leiderschapsvaardigheden wilt verbeteren. Niet alleen op de werkvloer, maar juist ook om effectief om te kunnen gaan met de nieuwe dynamiek tussen werk en het gezinsleven2. Door mogelijkheden aan te bieden voor professionele ontwikkeling, zoals opleidingen en workshops, geeft de werkgever praktische tools om deze overgangsperiode soepeler te laten verlopen. Daarnaast is het ook een blijk van vertrouwen en steun.

Welzijn in 2024 

Door het welzijn van werkende ouders te verbeteren, creëer je als organisatie een productieve werkomgeving. Wil jij ook inzetten op een toekomstbestendige werkomgeving? Omarm dan deze trend en zet een positieve verandering in gang. WorkFamily Solutions helpt je bij het ondersteunen van werknemers in het vinden van de optimale werk-privébalans. Neem contact op voor meer informatie.

 

Bron 1: Openup, 2024

Bron 2: Rian van Wel, 2019 

Bron 3: AG Healthpartner, 2020

Bron 4: Openup, 2023

Tags

Artikel
Auteur

WorkFamily Solutions