6 talenten van werkende ouders die hen onmisbaar maken voor elke organisatie
ArtikelWist je dat werkende ouders multitaskers, probleemoplossers én prioriteitsexperts in één zijn?
Ja, werkende ouders hebben een druk leven. De balans vinden tussen een werkleven en een gezin is soms uitdagend. Maar laten we het ook eens positief bekijken: werkende ouders hebben ook veel unieke talenten die juist de combinatie van werk en gezin met zich meebrengt. Dat zijn stuk voor stuk talenten die op de werkvloer goed van pas komen. Zo zijn werkende ouders uitstekende multitaskers, probleemoplossers en timemanagers. En dat niet alleen! Dit zijn 6 unieke talenten die werkende ouders onmisbaar maken voor welke organisatie dan ook.
Het ouderschap brengt werkende ouders nieuwe talenten
Werkende ouders brengen niet alleen hun gebruikelijke professionele vaardigheden mee naar kantoor, maar ook een hele reeks talenten die ze thuis ontwikkelen. Het leven als werkende ouder kan uitdagend zijn, maar is juist daardoor ook heel leerzaam. Vergis je niet: juist het hectische gezinsleven helpt werkende ouders om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen die ook op de werkvloer waardevol zijn.
Help ouders om die talenten goed in te zetten
Ook steeds meer leidinggevenden erkennen juist de grote waarde die werkende ouders hebben voor de werkvloer. Wel zien leidinggevenden dat het belangrijk is om medewerkers met kinderen te ondersteunen om hun talenten ook echt te kunnen inzetten. Het werkende ouderschap kan langdurige stress in de hand werken. Maar als je ouders goed begeleidt bij deze overgang en hen ruimte geeft, zal je merken dat zij hun potentieel en ambitie enthousiast kunnen blijven benutten.
Een leidinggevende die wij over dit thema spraken, zegt hier het volgende over:
“Ik maak me weleens zorgen over de ambitieuze professionals die een kind verwachten of een jong gezin hebben. De professionals in mijn team hebben een heel druk en dynamisch leven met veel internationale reizen, veel sociale contacten en een drukke en verantwoordelijke baan. Ze lijken alles te willen (blijven) doen. Ik moet ze eerder afremmen dan stimuleren."
Als je een kind krijgt, is het belangrijk dat je een nieuwe manier vindt om je leven in te delen. Een onafhankelijke coach kan leren om hierin goede afwegingen te maken. Ik houd zelf het welzijn van mijn mensen in het algemeen in de gaten. Maar over persoonlijke keuzes rondom kinderen krijgen, de zwangerschap en de geboorte vind ik het als leidinggevende toch lastig praten. Dankzij een coach kunnen medewerkers met kinderen hun (nieuwe) talenten nog beter inzetten.”
Wat zijn de unieke talenten van werkende ouders?
Wat zijn dan precies de unieke talenten die werkende ouders met zich meebrengen? Dit zijn 6 voorbeelden van talenten die werkende ouders juist door het ouderschap ontwikkelen en die van onschatbare waarde zijn op het werk.
-
Multitasken als een pro
Werkende ouders zijn ware multitask-kampioenen. Ze houden dagelijks heel wat ballen hoog: carrière, gezin, een relatie, een sociaal leven, sport en tijd voor zichzelf. Alsof het niets is... Uiteraard gaat dat niet elke dag van een leien dakje. Maar door dat vele multitasken leren ouders wel hoe ze met allerlei dingen tegelijk bezig kunnen zijn zonder het overzicht te verliezen.
Hoe dat op de werkvloer goed van pas komt? Multitasken is ook op de werkvloer aan de orde van de dag. Medewerkers moeten meerdere projecten efficiënt beheren en aan verschillende projecten of taken tegelijk werken zonder overweldigd te raken. Een werkende ouder is vaak gewend om snel te schakelen tussen taken. Heel handig in een dynamische werkomgeving waarin je ’s ochtends nog niet precies weet hoe de werkdag eruit gaat zien en waarin regelmatig dingen door elkaar lopen! -
Creatief problemen oplossen
Een normale dag verloopt als ouder nooit precies zoals je hem had uitgestippeld. Ouders krijgen dagelijks onverwachte situaties voor hun kiezen. Denk aan een kind dat ziek blijkt en dus niet naar de opvang kan, terwijl de ouder net een belangrijke werkmeeting heeft. Ze moeten een last-minute maaltijd improviseren als blijkt dat hun kind opeens absoluut geen rode bietjes meer lust. Of ze moeten een dwarse peuter zover krijgen om tóch mee te gaan naar de supermarkt, terwijl een driftbui op de loer ligt.
Je hoort het al: flexibel zijn en problemen oplossen (vaak op een creatieve manier) is voor ouders dagelijkse kost. En laat dat nu ook op de werkvloer heel goed van pas komen!
Wat dit jouw organisatie oplevert? Dat je medewerker een stap vooruit denkt en complexe problemen effectief kan aanpakken! Werkende ouders zijn misschien wel extra goed in creatieve oplossingen bedenken en laten zich niet snel uit het veld slaan door tegenslagen. Een waardevol talent dat elke organisatie goed kan gebruiken! -
Timemanagement zoals niet iedereen dat kan
Tijd is een kostbaar goed voor ouders. Met over het algemeen altijd te weinig uren in een dag staan ouders dagelijks voor de uitdaging om in weinig tijd zowel hun werk als het gezinsleven op rolletjes te laten lopen. Niet voor niets ontwikkelen ouders zelfs zonder timemanagement-training uitstekende skills op dat gebied. Ze leren goed te plannen (elke ouder weet: een kind op tijd op de opvang krijgen, is een taak op zich!), dingen voor te bereiden en alles uit hun tijd te halen. Tijd is immers schaars. Kortom: als ouder leer je hoe je om zo productief mogelijk te zijn zonder steken te laten vallen.
Deze vaardigheid is bijzonder waardevol in een werkomgeving waar de deadlines vaak krap zijn en de werkdruk hoog kan oplopen. Efficiënt werken zorgt niet alleen voor een hogere productiviteit, maar ook voor minder werkstress en een betere werk-privébalans. -
Prioriteiten stellen
We lieten het net al doorschemeren: in prioriteiten stellen word je als ouder vanzelf steengoed. Werkende ouders weten als geen ander dat er maar een beperkt aantal uren in een dag zit en dat je dus niet altijd alles kunt doen wat je wilt. Ook thuis leren ze prioriteiten stellen, hoe lastig dit soms ook is als je het liefst álles blijft doen zoals eerst. Ze kunnen bijvoorbeeld het volle wasrek even laten voor wat het is of de buurtbarbecue moeiteloos skippen omdat die niet in de agenda past. Als iedereen maar gedoucht en met een gevulde broodtrommel op tijd op school of op de opvang verschijnt!
Werkende ouders leren door hun nieuwe rol nog beter prioriteiten stellen. Als je tijd heel beperkt is, dan móet je wel keuzes maken. Dat is een vaardigheid die ook op de werkvloer maar al te goed van pas komt. Het helpt om kritisch te kijken wat echt moet gebeuren en wat niet. Of wat nu moet gebeuren en wat eventueel later kan. Wie prioriteiten kan stellen, schuift niet klakkeloos aan bij elke uitnodiging waarvoor hij is uitgenodigd, maar kijkt daar kritischer naar. Moet ik hierbij zijn? Of kan iemand ook na afloop de notulen sturen? Dat bespaart veel waardevolle tijd. -
Emotionele intelligentie
Er komt in werkcontexten steeds meer aandacht voor emotionele intelligentie (EQ). Het doet er niet alleen toe hoe slim iemand is, maar ook of iemand een groot empathisch vermogen heeft. Empathie maakt een medewerker een betere samenwerkingspartner of leidinggevende en helpt ook in het contact met klanten of collega’s. En laat een sterk empathisch vermogen nu iets zijn wat ouders ontwikkelen door de opvoeding van hun kinderen.
De opvoeding van de kinderen leert ouders om emoties te herkennen en te begrijpen en om hierop in te spelen. Dit zorgt voor een hoge emotionele intelligentie, wat weer helpt om betere relaties op te bouwen met collega’s, leidinggevenden en klanten. Emotionele intelligentie stelt je in staat om conflicten op de werkvloer te managen, teamleden te motiveren en een positieve sfeer te creëren. Wie emotioneel intelligent is, heeft nog meer oog voor de behoeften van anderen en zal daardoor vaker andermans belangen meewegen en feedback constructief brengen. Daar knapt de hele werksfeer van op. -
Geduld en doorzettingsvermogen
Verder ontwikkel je als ouder automatisch een extra dosis geduld. Kinderen doen niet altijd wat je wilt, en ook niet altijd meteen. Daar kan vast iedere ouder over meepraten. Je kinderen schieten tijdens de ochtendroutine niet altijd zo op als je zou willen. Een kind snapt niet altijd alles wat je zegt of stelt vragen waar je nu precies geen tijd voor hebt. Of je hoopt een snelle supermarktronde te doen, maar je kind heeft vooral zin om rondjes te rennen achter een winkelwagenkar. Tja, tot tien tellen is de meeste ouders niet onbekend.
Maar die dagelijkse frustraties binnen het gezin zijn ook ergens goed voor: als ouder leer je om geduldig te blijven en te accepteren dat dingen niet altijd op jouw manier gaan. Dat is ook op het werk handig. Ook daar lopen projecten niet altijd zoals gehoopt of gepland en krijg je soms te maken met tegenslagen. Werkende ouders hebben geleerd om in zo’n situatie vol te houden. Ze kunnen zomaar heel goed zijn in dingen relativeren, frustraties niet te hoog laten oplopen en ondanks obstakels het einddoel voor ogen blijven houden. Dát wil je hebben in je organisatie!
Hoe laat je werkende ouders hun talenten optimaal benutten?
Werkende ouders hebben dus veel talent te bieden voor een organisatie. Maar hoe help je hen om die talenten ook echt te benutten? Bied bijvoorbeeld flexibiliteit op het werk, zorg voor een gezinsvriendelijke organisatiecultuur en ga vooral 1 op 1 met werkende ouders in gesprek. De ene medewerker is de andere niet. Wat zou iemand zelf nodig hebben? Wat helpt hem of haar? Waar loopt iemand tegenaan? Wat kan daarbij helpen?
Help jouw werknemers met gegarandeerde kinderopvang
Wil je ervoor zorgen dat werkende ouders hun talenten optimaal kunnen benutten op de werkvloer? Daar helpen wij je bij. WorkFamily Solutions helpt organisaties om medewerkers met kinderen te ondersteunen. Dat doen we met bedrijfsopvangplekken, expertise en coaching.
Met onze gegarandeerde plekken voor kinderopvang zijn je medewerkers altijd zeker van opvang van hun kind. Dankzij coaching kunnen jouw medewerkers altijd bij een expert terecht met hun vragen en uitdagingen rondom het (werkende) ouderschap.
Ben je benieuwd of ons aanbod bij jou past of wil je meer weten? Plan een kennismaking. Dan vertellen we je graag meer.