Fulltime werken met kinderen: hoe maak je dat als werkgever beter haalbaar?

Artikel
Auteur
WorkFamily Solutions
Leestijd
2 min

Wist je dat twee derde van de moeders met jonge kinderen bereid is om meer uren te werken?

Nog altijd gaat 45% van de moeders na de bevalling van het eerste kind minder werken. Tegelijkertijd blijft zo’n driekwart van de vaders fulltime werken na de geboorte van het eerste kind (bron: CBS). Maar een groot deel van de moeders zou wel degelijk méér willen werken. Sterker nog: 41% van de heterostellen zou werk en zorg graag eerlijk verdelen. Sommige vrouwen hebben zelfs de wens om fulltime te werken met kinderen, maar zien daar geen mogelijkheden toe. Waar gaat het mis? En hoe maak je dat als werkgever wél haalbaar om zo deels het tekort op de arbeidsmarkt op te lossen?

Fulltime werken met kinderen: de huidige cijfers

Het zijn vaak de moeders die minder gaan werken na de geboorte van het eerste kind. Een kwart van de moeders werkt op dat moment minder dan 20 uur per week. En zo’n 60% van de moeders met jonge kinderen werkt 20 tot 35 uur per week; zij blijven dit meestal doen als hun kind 4 tot 18 jaar oud is. Tegelijkertijd werkt zo’n driekwart van de vaders na de geboorte van het eerste kind (bijna) fulltime. En als vaders ervoor kiezen om parttime te werken, dan blijven ze vaak nog zo’n 28 tot 35 uur werken. Een deel van deze vaders gaat weer fulltime werken zodra hun kind naar de basisschool gaat.

Uit de Emancipatiemonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat twee derde van de moeders met kinderen tot 18 jaar bereid is om meer uren te werken dan ze op dit moment doen. Maar dan wel alleen onder bepaalde voorwaarden. Zo zijn ze hier eerder toe bereid als het werk beter te combineren is met hun privéleven én als er goede en betaalbare kinderopvang beschikbaar is.

Bovendien wil 4 op de 10 stellen werk en zorg graag gelijk verdelen, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek. Toch is de realiteit anders. Bij slechts 1 op de 10 stellen zijn werk en zorg daadwerkelijk gelijk verdeeld.

Wat kun je als werkgever doen om fulltime werken met kinderen makkelijker te maken?

Met name moeders noemen diverse redenen waardoor zij besluiten om minder uren te maken. Kinderopvang (en de kosten daarvan) is een van de redenen. Maar het weegt voor hen ook mee dat ze hun werk vaak lastig te combineren vinden met een jong gezin.

Ook het volgende speelt een rol:

  • Als de partner maar beperkt verlof heeft, dan is de kans groot dat het kind meer op de moeder georiënteerd is. Dat maakt het voor de moeder emotioneel lastiger om haar kind te missen.

  • Soms zijn stellen bang er financieel op achteruit te gaan als de moeder meer uren maakt. Als de vrouw minder verdient, lijkt het soms logischer dat zij minder gaat werken om financiële redenen. Maar niet altijd pakt dat ook echt gunstig uit.

Wat kun jij als werkgever doen om de keuze voor fulltime werken met een gezin aantrekkelijker en haalbaarder te maken?

1. Maak flexibele werktijden mogelijk

Voor veel werkende ouders scheelt het al enorm als het geen probleem is wanneer ze soms iets later op kantoor komen, eerder naar huis gaan of een dag vanuit huis werken. Ambitieuze medewerkers maken hun uren tóch wel. Ook als ze een keer om 15.00 uur weggaan van kantoor om hun kind naar de sportles te brengen.

Voor werkende ouders zijn de ochtendspits en avondspits vaak een grote bron van stress. ’s Ochtends moeten ze hun kinderen op tijd naar de opvang brengen en dan moeten ze ook nog vroeg op kantoor verschijnen voor de eerste meeting van de dag. ’s Avonds moeten ze opnieuw voor een bepaalde tijd op de opvang verschijnen, en dat is met drukte op de weg soms nog een flinke uitdaging.

Het scheelt voor ouders al veel zorgen en gedoe wanneer zij bijvoorbeeld om half 10 mogen starten of een keer om 4 uur kunnen gaan om dan ’s avonds uren in te halen. Nog beter: maak intern de afspraak dat meetings nooit vóór 9.30 uur of na 17.00 uur worden gepland. Daarmee laat je het werkrooster beter aansluiten op het hectische gezinsleven van ouders. En het levert misschien ook nog betere resultaten op als je medewerker ’s avonds in alle rust een taak kan afronden in plaats van dat dit in de ochtend- of einde-van-de-dag-hectiek moet gebeuren.

2. Maak ouderschapsverlof extra aantrekkelijk (ook voor vaders)

Veel ouders vinden het vooral in de eerste maanden met hun kind lastig om hun kind te missen. Dat wakkert regelmatig een schuldgevoel aan. Maar het is heel goed mogelijk om fulltime te werken én die eerste weken met het kind door te brengen. Voor vrouwen is er natuurlijk zwangerschapsverlof. Maar zowel moeders als vaders kunnen daarnaast ouderschapsverlof opnemen. Dat biedt de mogelijkheid om een langere periode met het kind thuis te zijn, of om bijvoorbeeld een jaar lang elke week een dag minder te werken.

Dankzij ouderschapsverlof kunnen ouders wel veel tijd met hun kinderen doorbrengen in een voor hen belangrijke fase, maar tegelijkertijd hun fulltime contract aanhouden. Dat komt ook de hechting tussen ouder en kind op de lange termijn ten goede, en levert daarmee een stabiele gezinssituatie op.

Tijdens het ouderschapsverlof krijgen werknemers 70% doorbetaald van hun gebruikelijke loon. Sinds die regeling geldt, nemen steeds meer mensen ouderschapsverlof op. Maar nog steeds vragen vaders 2x minder vaak ouderschapsverlof aan dan moeders, terwijl ouderschapsverlof vaders enorm kan helpen om te wennen aan hun nieuwe rol als vader en om werk en zorg eerlijk te verdelen met hun partner.

Het helpt wanneer jij als werkgever proactief laat zien wat de opties voor ouderschapsverlof zijn. Niet alle (aanstaande) ouders kennen deze regelingen even goed. Of kijk of je ouderschapsverlof aantrekkelijker kunt maken. Werkgevers als a.s.r. en WNF betalen bijvoorbeeld 100% door tijdens het ouderschapsverlof in plaats van de wettelijk verplichte 70% van het dagloon. Als je dit ook doet, maak je het aantrekkelijker om ouderschapsverlof op te nemen. Daardoor voelt het voor medewerkers wellicht minder lastig om fulltime te blijven werken na de eerste tijd met hun kind.

3. Denk aan de lange termijn: wees flexibel als ouders er onverwachts voor hun kind moeten zijn

Een van de redenen waarom veel ouders de combinatie werk en gezin uitdagend vinden, is dat ze er regelmatig onverwachts voor hun kind moeten zijn. Hun kind is bijvoorbeeld ziek, de opvang is dicht of de school heeft een studiedag ingelast. Voor ouders is het vaak een flinke puzzel om te regelen dat er dan iemand voor het kind is. Regelmatig betekent het dat zijzelf die dag bij hun kind moeten zijn.

Het helpt wanneer je je hierin flexibel opstelt als werkgever. Denk op zulke momenten mee. Geef bijvoorbeeld aan dat je medewerker die dag ook thuis mag werken of dat het prima is om de gewerkte uren op een ander moment in te halen. Als jij je flexibel opstelt als werkgever, krijg je daar op andere momenten ook flexibiliteit en loyaliteit van je medewerkers voor terug.

4. Bied zelf goede en flexibele kinderopvang aan

Een belangrijke reden voor ouders om niet fulltime te werken, is dat het vaak lastig is om goede kinderopvang te vinden waar ook nog plek is. Vaak gelden er, met name in de Randstad, lange wachtlijsten voor kinderopvang. Ook zijn maandag, dinsdag en donderdag populaire dagen, waardoor het extra lastig is om op die dagen opvang voor het kind te vinden. Soms is het zelfs zo erg dat ouders ervoor kiezen om dan maar een dag minder te werken of noodgedwongen verlof op te nemen.

Daar komt nog bij dat ouders het soms spannend vinden om hun kind naar de opvang te brengen. Is het wel écht een goede kinderopvang? Kan het personeel net zo goed voor hun kind zorgen als zijzelf?

Hier kun je medewerkers heel goed ondersteunen door zelf goede kinderopvang beschikbaar te stellen. Bij WorkFamily Solutions helpen we organisaties om hun medewerkers te verzekeren van goede kinderopvang waar zij snel terecht kunnen. Altijd op een Kindergarden-vestiging in de buurt, waar kinderen en ouders kunnen rekenen op goede zorg en gekwalificeerde medewerkers! Ook fijn: we bieden flexibele opvang aan als medewerkers niet aan bepaalde opvangdagen willen vastzitten.

Wanneer je dit als werkgever aanbiedt, til je bij werkende ouders een belangrijke last van hun schouders. Dat kan hen ook zomaar over de streep trekken om wél fulltime te blijven werken met kinderen of op z’n minst meer uren te maken.

Nieuwsgierig naar meer info over het aanbod van WorkFamily Solutions? Plan een kennismaking.

5. Bied coaching aan voor werkende ouders

De keuze om niet fulltime te werken met kinderen heeft vaak niet alleen te maken met financiële en praktische redenen. Vooral moeders lopen ook tegen allerlei meningen van anderen aan. Uit de Emancipatiemonitor van het CBS blijkt dat maar liefst 80% van de Nederlanders vindt dat moeders maximaal 28 uur zouden moeten werken als hun kinderen jonger dan 4 jaar zijn. Van diezelfde groep vindt 60% dat vaders prima werkweken van 28 uur tot fulltime kunnen draaien. Dat laat maar weer zien dat fulltime werkende moeders vaak met allerlei meningen te maken krijgen, terwijl ze al in een kwetsbare fase van hun leven zitten.

Hoe je hier als werkgever bij kunt ondersteunen? Voor met name werkende moeders kan coaching heel prettig zijn. Een coach kan medewerkers helpen om hun eigen visie op het ouderschap te ontwikkelen, daar een eigen plan voor te maken en daar vierkant achter te staan. Dat maakt met name moeders minder gevoelig voor meningen van buitenaf of voor schuldgevoelens, wat weer kan helpen om toch voor fulltime werken als moeder te kiezen.

Wist je dat coaching rondom het werkende ouderschap ook onderdeel is van het dienstenpakket van WorkFamily Solutions?

6. Vorm een ouderpanel en haal daarmee ideeën op

Maar onze belangrijkste tip hebben we tot het laatst bewaard: praat regelmatig met (toekomstige) ouders over hun afwegingen om wel of niet fulltime te werken met kinderen. Waar lopen zij tegenaan in het werkende ouderschap? Zouden ze misschien liever meer of juist minder willen werken, en wat zit hen daarbij in de weg? Wat zou jij als werkgever kunnen doen om de keuze voor hen makkelijker te maken?

Stel bijvoorbeeld een ouderpanel samen in je bedrijf dat eens in de zoveel tijd samenkomt. Of verstuur een enquête onder medewerkers met kinderen. Alleen zo kun je achterhalen wat voor werkende ouders echt belangrijk is en hoe jij praktische bezwaren rondom fulltime werken met een gezin kunt wegnemen.

Tags

Artikel
Auteur

WorkFamily Solutions